Back to Question Center
0

Wiki ca simbol al unei vârste; Semalt Expert Point of View

1 answers:

Julia Vashneva, expertul Semalt , afirmă că Wikipedia este o enciclopedie online unică datorită "oricui poate edita", politica care se aplică majorității conținutului. Invitația deschisă de a scrie și edita articole a dat naștere rezultate surprinzătoare și imaginație publică capturată. Cu toate acestea, politica veni-o, vin-tot, vine și cu unele compromisuri .

În mod inerent, Wikipedia nu este doar o enciclopedie online, ci și o comunitate care a creat o birocrație. Comunitatea are structuri de putere bine definite care îi oferă administratorilor voluntari controlul editorial pentru a șterge conținutul necorespunzător și pentru a proteja persoanele vulnerabile la vandalism .

Aceste măsuri determină ce intrări să fie excluse din politica "oricine poate edita" - nankang n6077h. În timp ce lista acestor intrări se modifică rapid, o parte din conținutul excluse din politica "oricine poate edita" include 82 de înregistrări, de la articole despre Christina Aguilera până la Albert Einstein. Aceste intrări sunt protejate împotriva editării din cauza vandalismului repetat și a disputelor asupra a ceea ce ar trebui inclus în astfel de intrări. În afară de cele 82 de înregistrări, există 179 de intrări semi-protejate, incluzând conținut despre Adolf Hitler, George W. Bush și Islam. Aceste intrări pot fi editate numai de persoanele înregistrate pe site pentru cel puțin patru zile .

Măsurile stipulate mai sus pot părea să submineze principiile democratice ale site-ului, totuși Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, spune că protecția este o măsură temporară și afectează doar o mică parte din cele peste 1,2 milioane de înregistrări pe site- site-ul web. Potrivit dlui. Wales, protecția vizează controlul calității, dar nu definește Wikipedia. El spune că ceea ce definește Wikipedia este participarea deschisă a voluntarilor .

De la început, domnul Țara Galilor a dat site-ului o misiune clară: să dea cunoștințe libere oricui de pe planetă. În același timp, el a stabilit reguli și reglementări, cum ar fi cerința de a prezenta date într-un punct de vedere neutru. Sistemul pare să funcționeze deoarece Wikipedia a reușit să bată site-uri precum CNN și Yahoo News.

În timp ce majoritatea oamenilor cred că Wikipedia are aproximativ 10 milioane de contribuitori, cea mai mare parte a lucrării este realizată de câțiva oameni. Administratorii site-ului sunt voluntari, în majoritatea cazurilor în 20 de ani. Aceștia sunt în comunicare constantă și împărtășesc sarcina de a monitoriza schimbările inutile sau rău intenționate. Există, de asemenea, un software personalizat care urmărește modificările aduse articolelor .

Dl. Țara Galilor se referă la vandalismul de pe site ca o problemă minimă. Cu toate acestea, în acest an, comunitatea a decis să introducă protecția parțială pentru unele articole datorită publicității sporite pe informații false pe site. Perioada de așteptare de patru zile este proiectată să funcționeze în mod similar perioadei impuse cumpărătorilor de arme .

Odată ce atacurile au murit, modul de semiprotecție din pagină este modificat pentru a putea fi modificat de oricine..În timp ce unele înregistrări, cum ar fi Bill Gates, au fost parțial protejate pentru câteva zile în ianuarie, articolele despre președintele Bush rămân în mod protejat pe o perioadă nedeterminată .

Potrivit criticilor, protecția anumitor intrări înfruntă politica "oricui poate edita". Nicholas Carr, un scriitor de tehnologie și criticul dur al Wikipedia, spune că site-ul începe să arate ca o structură editorială. A spune că o armată de amatori poate crea o muncă minunată cu puțin control este de a denatura ceea ce înseamnă Wikipedia, spune Carr .

Dar domnul Wales spune că astfel de critici sunt nejustificate, deoarece pe site există filtre. În plus, susținătorii Wikipedia spun că nu va dura mult timp pentru ca majoritatea vandalilor să se retragă.

De fapt, cea mai mare parte a discuțiilor pe Wikipedia se concentrează de obicei pe acuratețea lor. Anul trecut, un articol din jurnalul Nature a susținut că erorile din Wikipedia au fost ușor mai mari comparativ cu cele găsite în Encyclopedia Britannica. Oficiali britanici au respins cu tărie acest argument.

În ciuda criticii, Wikipedia afirmă că precizia conținutului site-ului crește organic. La început, totul este editat nemilos de idioți, spune Wayne Saewyc, un voluntar Wikipedia. Pe măsură ce articolul crește și citările se acumulează, conținutul devine mai precis .

Voluntarii Wikipedia spun adesea că s-au simțit eliberați de prima dată când au contribuit la acest site. Kathleen Walsh, absolvent de facultate, specializată în muzică, spune că atunci când scrieți pentru Wikipedia, toată lumea observă conținutul.

Necunoscut pentru majoritatea oamenilor, Wikipedia, la fel ca cele mai multe companii bazate pe web, a fost începută accidental. Dl. Wales, omul din spatele site-ului a fost un comerciant de opțiuni care a căutat să înceapă o enciclopedie pe internet cunoscută sub numele de Nupedia.com. După ce a atras o mână de contribuabili, domnul Wales a început Wikipedia pe o parte, care a crescut exponențial .

În anii formați, domnul Țara Galilor a plătit cheltuielile din buzunar. Astăzi, Fundația Wikimedia, o organizație nonprofit care susține Wikipedia, rulează pe donații.

În prezent, dl. Wales conduce Wikipedia cu ajutorul a 4 angajați plătiți. El crede în puterea tehnologiei de editare a paginilor wiki, un precursor al Wikipedia. În 2004, a început Wikia, un start-up care permite oamenilor să construiască site-uri pe baza comunității de interes. De exemplu, Wiki 24 este o enciclopedie neoficială pentru emisiunea TV "24".

Acum, Wikipedia a evoluat într-un simbol al potențialului web. Se spune multe despre viitorul creării de cunoștințe. Înseamnă că, în viitor, oamenii vor depinde mai puțin de eroism și mai mult de cooperare, spune Mitchell Kapor, președintele Open Source Applications Applications Foundation .

November 29, 2017